Roomse kervel
Myrrhis odorata, schermbloemenfamilie
De roomse kervel is in Nederland zeldzaam. Het is een plant die vanuit de Pyreneeën en Alpen en andere Europees gebergte gaandeweg een stuk noordelijker zijn weg heeft gevonden. Het is een zacht behaarde vaste plant, tot 1,5 m lang, met holle stengels en varenachtige bladeren die sterk naar anijs ruiken wanneer ze worden gekneusd.
Het blad heeft kenmerkende witte vlekken. De piepkleine bloemen zitten in platte schermen en worden gevolgd door groenbruine, smal langwerpige en geribbelde vruchtjes.
Roomse kervel groeit in elke normale tuingrond op een plek in de halfschaduw. De sterke wortels groeien diep de grond in, daardoor is hij moeilijk te verplanten.
Bruikbare delen: blad, bloem, zaad, wortel
Smaak: zoete smaak met anijsachtig aroma
Gebruik in de keuken: De stengel , het blad, de bloemen en zaden en zelfs de wortels smaken in meer of mindere mate naar anijs. Het is dezelfde stof die ook voor de typische smaak in anijs en venkel zorgt. De anijssmaak verdwijnt wel al snel grotendeels bij verhitting.
Het blad wordt gebruikt als smaakmaker voor kook- en bakgroente of om thee van te zetten.
De aromatische bloemen passen uitstekend bij vruchtengebak en compote. Ze zijn ook als eetbare decoratie te gebruiken.
De jonge zaden kunnen rauw in granengerechten, vruchtensalades of als smaakmaker voor groentegerechten en desserts worden gebruikt.
De wortels kun je als een kruidende groente in soepen gebruiken.
Thee: Gebruik 2 tl kleingemaakt vers blad + stengels voor 1 kopje. Overgiet dit met gekookt, iets afgekoeld water en laat 5-7 minuten afgedekt trekken.
Eigenschappen: Roomse kervel werkt eetlustopwekkend, spijsverteringsbevorderend en heeft een antibacteriële werking. Vroeger werd de plant vanwege zijn slijmoplossende werking ingezet bij hoest en astma, maar ook als bloedreiniger. Tegenwoordig wordt hij hoofdzakelijk fytotherapeutisch ingezet bij aambeien en klachten t.g.v. spataders.
Let op: Er zijn giftige planten met soortgelijke bloeiwijze en bladvorm, zoals hondspeterselie en de gevlekte scheerling.
Note: Heeft u klachten, raadpleeg uw huisarts.