Tijm, Echte
Thymus vulgaris, Lipbloemenfamilie – Lamiaceae
Tijm is een houtachtig struikje met leerachtige, kleine blaadjes en vanaf begin juni bloeiend met lila kleurige bloempjes. De gehalte aan etherische oliën is dan ook het hoogst.
Het oorspronkelijk kruid is vooral rond de Middellandse Zee ontstaan en staat dan ook het liefst in de volle zon en op een droge, rotsachtige grond. Het houdt van voedselarme grond, dus niet bemesten. Als je tijm en lavendel samen laat groeien, versterkt het elkaars werking.
Bruikbare delen: Verse kruid net boven het verhoutte deel.
Smaak: beetje scherp en bitter.
Gebruik in de keuken: Tijm is een heerlijk aromatisch kruid wat gedroogd of vers kan worden gebruikt in allerlei gerechten, zoals in o.a. soepen, vleesgerechten, groenten, aardappels, pasta en verse tomatensaus. Vers, meegetrokken kruid voor opdienen verwijderen.
In de koelkast kun je tijm tot wel twee weken bewaren, mits het kruid droog blijft. Voor het langer bewaren van tijm kun je dit kruid het beste laten drogen.
Thee: Het gehele (bloeiende) kruid kan in de thee (mengsels); niet te veel, overgieten met gekookt, iets afgekoeld water en 10 minuten laten trekken.
Eigenschappen: Tijm opent de luchtwegen en lost slijm op. Het wordt vaak gebruikt bij verkoudheid, griep, astma en bronchitis en geeft een boost aan de weerstand.
Tijm kan helpen bij vertering van zware, vette spijzen en gaat gasvorming tegen.
Voor het zenuwstelsel kan het kalmerend werken.
Inwendig gebruik: Behalve in het eten en de thee wordt Tijm ook verwerkt in tijmsiroop (wel of niet gecombineerd met venkel en zoethout) te gebruiken bij hoest en verkoudheid.
Uitwendig gebruik: De etherische olie kan worden gebruikt in een stoombad of verdamper. Een paar druppels van deze olie gecombineerd met een neutrale olie op het borstgebied kan verlichtend zijn bij griep en verkoudheid. Deze etherische olie nooit puur gebruiken op de huid, dit geeft brandwonden!!
Weetje: Vroeger werd Tijm o.a. gebruikt door de Egyptenaren om te balsemen.
Let op: Voorzichtig gebruik bij baby’s, kleine kinderen en als je zwanger bent.
Bij klachten, raadpleeg uw huisarts.