Yacon (Appelwortel)
Smallanthus sonchifolius, composietenfamilie
Yacon komt oorspronkelijk uit het Andes gebergte en is familie van de aardpeer en de zonnebloem, het is een wortelgewas en heeft grote gekartelde bladeren. De plant kan uitgroeien tot 2 meter hoogte en is niet winterhard.
In de bloeiperiode, in het najaar, vormt de plant kleine oranje gele bloemetjes die amper opvallen aan de enorme bebladerde plant.
In de late herfst als de bladeren en stengels verwelken is het moment gekomen om de knollen in de grond te rooien. Één enkele plant kan een opbrengst van tien kilo knollen opleveren.
Bruikbare delen: Wortelknollen, bladeren (gedroogd)
Smaak: fris zoet
Gebruik in de keuken: De knol van de yacon kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Na het schillen kan hij gefrituurd, gewokt en gekookt worden, maar door verhitting zal er wel wat van de voedingswaarde verloren gaan.
De knapperige knol kan heel goed rauw worden gegeten en verwerkt worden in salades en nagerechten en dienen als vervanger van appel, peer en meloen.
Yacon in plakjes kunnen gedroogd worden als chips.
Verder kan er een zoete siroop en poeder van yacon gemaakt worden om vervolgens te gebruiken als gezonde vervanger voor suiker.
Weetje: Versgeoogste yacon is waterig. De smaak komt pas goed los na een maand of langer in opslag.
Thee: De gedroogde bladeren van de plant kunnen gebruikt worden als basis voor thee.
1 theelepel blad overgieten met heet water en 10 minuten laten trekken.
Eigenschappen: Yacon heeft een aantal bijzonder gezondheid bevorderende eigenschappen zoals een zeer lage waarde op de glycemische index. Dit betekent dat de natuurlijke suikers in de wortelknol alleen langzaam en gelijkmatig in het spijsverteringsstelsel worden opgenomen. De bloedsuikerspiegel zal niet gaan schommelen en het geeft langer een vol gevoel. Hij heeft bovendien een lage caloriewaarde.
De inuline die de yacon bevat, een vorm van suiker die niet door ons lichaam verteerd wordt, heeft een bijzonder goede invloed op de darmflora.
Verder bevorderen de knollen de spijsvertering en zijn een boost voor het afweersysteem.
Let op: Bij overconsumptie kan Yacon leiden tot winderigheid en diaree.
Note: Heeft u klachten, raadpleeg uw huisarts.