Ingrediënten:
Bereiding:
Voorgerecht – Voorbereiding 15 min, oventijd 90 min. – 2 personen
- Verwarm de oven voor op 200°
- Rasp de citroenschil en snij de citroen doormidden.
- Snij de steel van de artisjokken.
- Knip met een keukenschaar de punten van alle bladeren, en wrijf de artisjok in met de doormidden gesneden citroen.
- Meng in een foodprocessor het brood, de citroenrasp, knoflook, kaas, peterselie, olijfolie en maak het fijn.
- Vul de artisjok met het broodkruim: draai de artisjok rond en stop wat kruim tussen alle “schubben”.
- Doe de artisjokken in een ovenschaal, giet er 1 cm witte wijn bij en besprenkel de artisjokken met wat extra olijfolie.
- Dek de schaal af met een deksel of met aluminiumfolie.
- Zet het in de oven, ca. 1,5 uur, check tussentijd of de wijn niet verdampt is, dan een beetje bijvullen.
- Serveer de artisjokken als voorgerecht, eventueel met een vinaigrettesaus.
- Pluk de bladen van buiten binnen en zuig het zachte vruchtvlees op, je kunt je tanden er inzetten.
- Als je bij het hart komt, verwijder dan het “hooi”, en geniet als laatste van het artisjokhart.
Eet smakelijk!
Dit recept is samengesteld door Joke van den Berg, Natuurvoedingsadviseur
Tip
- Je kunt de artisjok ook koken.
- Knip ook hier de punten van de bladeren.
- Doe een pan vol met water, met het sap van 2 citroenen.
- Zorg dat de artisjokken onder water staan, leg een bord/schaal op de groenten tijdens het koken.
- Na 30/40 minuten zijn de artisjokken gaar.
- Serveer de artisjokken met een vinaigrette (of neem kant en klare honing/mosterd saus).
Weetje
Artisjokken bevatten veel bitterstoffen die goed zijn voor de lever en de spijsvertering.