De Olympische Spelen zijn bijna afgelopen. Ik vind het inspirerend om naar al die atleten te kijken die jarenlang hebben getraind om te strijden voor een Olympische medaille.
Het gaat dan echt om details, ook in de voeding.

Recent stond er een artikel op nu.nl met de vraag of eiwitshakes wel of niet nodig zijn als je sport als amateur. Het artikel was door Het Voedingscentrum als advertentie gekocht en het antwoord was duidelijk: je hebt geen extra eiwitten nodig als je gezond en gevarieerd eet.

Dit advies komt echter niet overeen met wat vooraanstaande wereldwijde eiwit-onderzoekers vinden op basis van wetenschappelijk onderzoek van de laatste tientallen jaren.

Simpel samengevat: de huidige richtlijnen voor eiwitbehoefte zijn gebaseerd op stikstofbalans-studies uit het verleden. Er is inmiddels een andere – en waarschijnlijk nauwkeurigere – meetmethode met de naam Indicator Amino Acid Oxidation (IAAO). Volgens deze laatste meetmethode zijn veel hogere eiwitbehoeftes per dag nodig, alleen duurt het altijd relatief lang voordat officiële instanties bijsturen op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Het advies van de officiële instanties is 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Op de website van Het Voedingscentrum staat dat voor volwassenen een eiwitinname tot 2 keer de aanbevolen hoeveelheid als veilig kan worden beschouwd (dus tot 1,6 gram eiwit/kilo lichaamsgewicht per dag).

Standford – een toonaangevende universiteit in Amerika – verkondigt sinds begin van dit jaar dat 50-plussers zo’n 1,2-1,6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig hebben.

Even praktisch
• Als je vandaag veel energie wilt hebben heb je veel spiermassa nodig. Energie wordt namelijk in energiecentrales in spiercellen aangemaakt.
• Als je een gezonde en vitale oude dag wilt heb je ook veel spiermassa nodig. Spiermassa beschermt je gezondheid op de lange termijn.

In de praktijk zien we dat veel mensen te weinig spiermassa hebben en te veel vetmassa. Dat is de verkeerde ruilhandel. Ook zien we dat de spiermassa geleidelijk afneemt als we ouder worden. Hoe minder spiermassa, hoe minder spierkracht én spierfunctie. En juist die wil je beide behouden, niet alleen vandaag, maar ook richting een vitale toekomst.

Investeer daarom iedere dag in het behouden van je spiermassa. Dat is al een uitdaging voor de moderne stilzittende mens, zeker als we maar 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag eten (het advies dat de officiële instanties ons geven).

Streef liever naar het versterken van je spiermassa, dus je spierrekening. Hierdoor mag je echt anders over eiwitten gaan denken en eiwitten ook een centrale plek in jouw leven geven. Streef dan minimaal naar 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Als je dit combineert met meer beweging – van wandelen tot krachttraining – ontstaat de echte magie.

Nog even praktisch als voorbeeld: vermenigvuldig jouw gewicht met 1,2 gram eiwit per dag, dus 84 gram bij een gewicht van 70 kilo of 108 gram bij een gewicht van 90 kilo.

Wij wensen jullie een mooi ontspannen weekend met veel zon, eiwit en beweging.

bron: Prof. Don Layman