Ingrediënten:

  • 4 aubergines

  • 300 gram gehakt

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • Een paar tomaten of handje cherrytomaten

  • Een paar groene pepers en/of een paprika

  • Een restje courgette in dobbelsteentjes

  • Een handvol platte peterselie, fijngesneden

  • Oregano en/of Italiaanse kruiden

  • Zout en peper naar smaak

  • (Olijfolie)

Bereiding:

Hoofd/lunchgerecht – ca. 15 minuten + 160 min uur oventijd – 4 personen

  1. Verwarm de oven voor op 210°.
  2. Snij de aubergines doormidden bestrijk ze met olie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Pof ze een half uur, eventueel iets langer, ze moeten helemaal zacht worden.
  4. Snipper intussen de ui, knoflook en snij pepers of paprika fijn.
  5. Fruit ui in de koekenpan, voeg knoflook toe
  6. Voeg ook het gehakt toe en rul het.
  7. Snij de tomaten en courgette in kleine stukje en voeg ook dit toe.
  8. Laat het geheel nu rustig doorsudderen tot het meeste vocht verdampt is (een kwartiertje)
  9. Zet het vuur uit, voeg zout, peper, kruiden naar smaak en de fijngesneden peterselie toe.
  10. Hol de zachte aubergines een beetje uit, en voeg het vruchtvlees toe aan de vulling.
  11. Leg de aubergines voorzichtig in een of twee ovenschalen
  12. Verdeel het gehaktmengsel over de 8 halve aubergines
  13. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
  14. Zet het terug in de oven, nu op 180° en laat het nog een kwartier doorgaren.
  15. Dan de folie eraf en nog een kwartiertje in de oven voor een mooie kleur.

Tip

Doordat de aubergines lang in de oven staan, zijn ze heerlijk zacht. Het gerecht kan van tevoren klaargemaakt worden, zodat het voor de maaltijd alleen een half uurtje in de oven gaat om op te warmen (stap 14 en 15).

Reken voor een hoofdgerecht een hele aubergine per persoon; het gerecht is ook heel geschikt als voorgerecht, een halve aubergine pp is dan genoeg.

Dit recept is samengesteld door onze natuurvoedingsadviseur, Joke ter Schuur.

Probeer deze recepten ook: