De pompoen behoort tot de komkommerfamilie, net als meloenen, augurken, courgettes en komkommers, en is een verzamelnaam voor heel veel soorten. Ze kunnen de gekste vormen en kleuren aannemen en zijn al dan niet eetbaar. De vrucht heeft een stevige harde schil en oranje vruchtvlees.

Door de risotto, in de traybake, soep, curry of verwerkt in een taart; met pompoen kun je alle kanten op! Naast dat pompoen flexibel inzetbaar is in de keuken, verdienen ook de gezondheidsvoordelen van deze oranje groente aandacht. Kom meer te weten over pompoen!

Pompoenen zijn bijna jaarrond te koop maar het oorspronkelijke seizoen van pompoen is van half september t/m eind december, dan zijn ze ook voordeliger dan in de zomer.

Iedereen is wel bekend met de klassieke oranje pompoen, ook de flespompoen wordt steeds populairder. We lichten deze twee soorten uit:

Oranje pompoen: de smaak is matig en zacht van structuur. Deze pompoen is lekker in gerechten die je goed op smaak brengt met kruiden en specerijen. Denk hierbij aan een lekkere curry, soep of stoof.

Flespompoen: Deze smaakt zoet en nootachtig. Lekker door een risotto of rooster hem eens in de oven met wat verse tijm en rozemarijn bijvoorbeeld op een traybake.

De pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.

Wist je dat de oranje kleur van pompoen door bètacaroteen komt? Bètacaroteen is een provitamine A die in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine zorgt er onder andere voor dat onze ogen goed werken. Ook draagt het bij aan een gezonde huid en zorgt het ervoor dat ons afweersysteem goed werkt.

De nieuwe oogst pompoenen: Weer een goede reden om langs te komen bij BoereGoed! Of online te bestellen.