Wist je dat in Nederland jaarlijks ongeveer 25-30% van al het voedsel wordt weggegooid? Dat is ongeveer 34 kilo per persoon! Veel van dit voedsel, zoals producten die de THT-datum hebben bereikt, kan vaak nog veilig worden geconsumeerd, mits goed gecontroleerd.
Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT).
Producten met een THT-datum zijn vaak nog veilig om te eten na deze datum, zolang ze er goed uitzien, goed ruiken en smaken. Denk aan droge producten zoals rijst, pasta en kruiden. De TGT-datum daarentegen, zoals op vlees of vis, is strikt: producten moeten na deze datum worden weggegooid om gezondheidsrisico’s te voorkomen.
Een aantal producten zijn langer houdbaar dan je soms denkt, onderstaande tips kunnen meehelpen om minder voedsel te verspillen:
1. Eieren kunnen ook na de aangegeven houdbaarheidsdatum nog goed zijn. Zonde om ze direct weg te gooien. Check eerst of ze nog goed zijn. Een handige test: leg het ei in een glas water. Als het zinkt, is het nog goed. Als het drijft of half drijft, kun je het beter weggooien.
2. Sommige zuivel is vaak langer houdbaar mits het goed gekoeld is. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is. Ziet het er nog goed uit? En ruik je niks vreemds? Proef dan een beetje. Is de smaak nog lekker? Dan kun je het nog prima eten/drinken en hoef je niks weg te gooien.
3. Brood kun je prima invriezen om het langer te bewaren. Haal het op de dag van aankoop in porties uit elkaar en vries het in. Wanneer je het later ontdooit, blijft het bijna net zo vers als toen je het invroor.
4. Bewaar fruit en groenten op de juiste plek: Sommige producten, zoals bananen, tomaten en aardappelen, kun je beter buiten de koelkast bewaren omdat ze daar sneller bederven. Bewaar aardappelen ook op een donkere, koele plek om te voorkomen dat ze spruiten.
5. Groenten en kruiden hergebruiken: Groenten zoals lente-uitjes of kruiden zoals basilicum kun je in water zetten, waardoor ze langer goed blijven en zelfs weer kunnen gaan groeien.
Samen kunnen we er voor zorgen dat er minder voedsel wordt verspild!