Ingrediënten:
Bereiding:
Hoofdgerecht 4 personen-40 min (+20 min. oventijd)
- Hak de hazelnoten grof (of plet de noten onder een koksmes)
- Verkruimel de fetakaas en snij de peterselie fijn.
- Meng de feta, de peterselie en de helft van de hazelnoten door elkaar en zet apart.
- Schil de peer, snij in plakken en zet apart.
- Schil de pastinaken, snij in blokjes en kook het in een klein laagje water ongeveer 15 minuten.
- Fruit de sjalot rustig in een beetje olijfolie, laat rustig garen.
- Vet de ovenschaal in. Verwarm de oven voor op 185°.
- Snij intussen de witlof in vieren en snij de harde kern eruit. De blaadjes mogen gerust een beetje uit elkaar vallen.
- Smelt wat boter in een grote koekenpan en laat de witlof zachtjes lichtbruin worden, Schep af en toe om.
- Intussen kun je de pastinaak afgieten, voeg de gegaarde sjalot toe, de mosterd, de tijm en een flinke klont boter. Pureer de pastinaak, gewoon met de stamper, dat houdt het wat structuur. Voeg de andere helft van de hazelnoten en roer nog een keer om.
- Doe een beetje honing bij de witlof en schep nog een keer om, laat het geheel nu karamelliseren.
- Nu kan de puree op de bodem van de ovenschaal.
- Een laagje maken met de plakken peer.
- Een laag eroverheen met de witlof.
- En tot slot de bovenste laag met het fetamengsel
- Zet de ovenschaal 15 tot 20 minuten in de oven om de feta te laten smelten en een beetje te bruinen.
Eet smakelijk!
Tip
Om te zorgen dat alles tegelijk warm is en in de ovenschaal kan, is het handig om de “mise-en-place” goed voor te bereiden: dus alle ingrediënten in de juiste hoeveelheid klaarzetten, groentes schoonmaken, schillen en fijn maken, voordat de pannen op het vuur gaan. Veel succes!
Dit heerlijke recept is gemaakt voor het Boeregoed kerstmenu 2024 door Lentiz MBO Westland, maar kan natuurlijk het hele jaar gebruikt worden.