Vanuit BoereGoed: Inspiratiereis naar Zuidwest-Engeland

Riverford Organic Growers

Vanuit BoereGoed is een inspiratiereis gemaakt naar een aantal projecten in Zuidwest-Engeland die zich richten op duurzame, lokale teelt met een sociale functie. In de komende weken belichten we in de BoereGoed Buurtbrief steeds een van deze bijzondere projecten. Deze keer delen we onze ervaringen bij Riverford Organic Growers.

Riverford Organic Growers is een pionier in biologische landbouw en is al sinds 1986 actief. Wat begon met een kleine boerderij en een enkele tractor, is inmiddels uitgegroeid tot een netwerk dat in 2024 maar liefst 2.575.460 boxen met biologische groenten en fruit heeft geleverd aan huishoudens in het Verenigd Koninkrijk. Het bijzondere is dat Riverford niet alleen zelf groenten teelt op drie eigen boerderijen, maar ook nauw samenwerkt met lokale boeren in het VK en telers in Nederland, Frankrijk en Spanje om hun klanten een breed assortiment te bieden.

Wat ons direct inspireerde, is de transparantie van hun hele aanpak. Niet alleen is de herkomst van hun producten volledig inzichtelijk, maar ook de kostenstructuur wordt open gedeeld. Daarnaast heeft Riverford een unieke eigendomsstructuur: sinds 2018 is het bedrijf in handen van de werknemers. Dit betekent dat medewerkers kunnen meedenken en -werken aan het realiseren van de missie van Riverford: de wereld beter maken met “amazing veg”.

Naast hun focus op biologische teelt en eerlijke handel, is duurzaamheid een kernwaarde bij Riverford. Ze gebruiken bijvoorbeeld composteerbare verpakkingen en halen gebruikte materialen op tijdens hun leveringen om hergebruik en recycling te bevorderen. Dit bespaart jaarlijks 21 ton plastic. Verder willen ze tegen 2025 al hun bezorgbussen elektrisch maken, wat opnieuw een grote stap is naar het minimaliseren van hun ecologische voetafdruk.

Wat ook indruk maakte, was hun toewijding aan het ondersteunen van de gemeenschap. Riverford doneerde vorig jaar meer dan een miljoen porties groenten aan goede doelen en plantte meer dan 1.500 bomen. Daarnaast worden leveranciers eerlijk en ruim op tijd betaald, en is er ruimte voor ‘wonky’ groenten, zodat niets wordt verspild.

Het bezoek aan Riverford gaf ons niet alleen nieuwe inzichten in biologische landbouw en logistiek, maar ook inspiratie om verder te denken over eigenaarschap en betrokkenheid. We zijn enthousiast over het idee om contact te blijven houden met Riverford en samen te kijken hoe we hun innovatieve benadering kunnen toepassen bij BoereGoed.

We hopen dat ook dit verhaal je inspireert. In de volgende Buurtbrief delen we weer een nieuw project dat ons tijdens deze reis heeft geraakt!