Ingrediënten:

  • klont roomboter

  • 2 preien gesneden

  • 1 rode ui gesnipperd

  • 200 gr. gemengde paddestoelen klein gesneden

  • 1 teentje knoflook fijn gehakt

  • 6 plakjes bladerdeeg (van die kleine vierkante), ontdooien als je begint met koken

  • 3 eieren

  • 100 ml. slagroom

  • 80 gr. geraspte belegen kaas. Eventueel Gruyere of een deel Parmezaan. Je kunt ook kiezen voor stevige boursin of kruidenroomkaas. Het luistert niet nauw

  • verse kruiden naar keuze. Denk aan tijm, oregano, rozemarijn, peterselie. Net waar je trek in hebt. Alle soorten kunnen erin.

  • zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak. Let op: de kaas is al zout.

  • sla

  • sladressing

Bereiding:

  1. Oven voorverwarmen op 180 graden
  2. Snijd de preien doormidden over de lengte maar laat het uiteinde van de groene kant aan elkaar. Zo kun je goed het zand eruit spoelen. Snijd er vervolgens halve ringen van en laat goed uitlekken.
  3. Verwarm in een ruime hapjespan een klont roomboter.
  4. Fruit de ui op middelhoog vuur.
  5. Voeg de prei en paddestoelen toe en fruit deze tot de omvang geslonken is.
  6. Voeg peper en zout toe. Je kunt ook kerrie, peterselie of tijm gebruiken.
  7. Zet de hittebron uit. Voeg nu eventueel in stukjes gebroken noten toe als je die gebruikt. Bijvoorbeeld walnoten of hazelnoten.
  8. Sla de eieren kort los en vermeng met de kaas en room.
  9. Roer het eiermengsel door de groente.
  10. Vet de quichevormpjes in met een beetje milde olijfolie, boter of ghee.
  11. Rek een plakje bladerdeeg voorzichtig een heel klein beetje uit en leg in de vorm. Zorg dat het deeg minstens tot de bovenrand loopt want anders lekt de room eruit.
  12. Schep met beleid een soeplepel preimengsel op het bladerdeeg. Het zet nog uit in de oven dus niet té vol.
  13. Bak circa 25 minuten in de oven op het rek tot ze goed gaar zijn.
  14. Haal de quiches uit de vormen en laat ze eventueel iets afkoelen voor je ze serveert. Ze worden hierdoor nog steviger.

Serveer de quiche op een bordje met wat sla en een frisse dressing.

Tip

Deze eenpersoonstaartjes zijn heerlijk. Je kunt er allerlei variaties op verzinnen. Deze keer: prei, kaas en paddenstoelen. Je investeert één keer in 6 vormpjes en je kunt je visite allemaal een eigen quiche serveren met een frisse salade. Ze invriezen voor een moment dat je makkelijk snel iets wil eten kan natuurlijk ook. Denk er eens aan bij de lunch bijvoorbeeld.

Dit recept is samengesteld door onze natuurvoedingsadviseur, Hester van der Leeden.

Probeer deze recepten ook: