Ingrediënten:

  • 2 aubergines, in stukken van 2 á 3 cm

  • 2 courgettes, in stukken van 2 á 3 cm

  • 5 rijpe tomaten in vieren

  • 5 lente-uitjes in ringetjes

  • ui in grove stukken

  • 2 laurierblaadjes

  • 2 stengels bleekselderij, grof gehakt

  • 1 rode en 1 gele paprika, in grove stukken

  • 5 tenen knoflook, gepeld en met een mes geplet

  • Een flinke eetlepel gedroogde of verse oregano

  • Halve theelepel zout, vers gemalen zwarte peper naar smaak

  • Een bos peterselie, fijngehakt ter garnering voor het opdienen toevoegen

  • Voldoende water voor net een klein laagje op de bodem van de pan

  • Een scheut olijfolie

Bereiding:

Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 15 minuten, oventijd 1,5 uur.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe alle ingrediënten behalve de peterselie in een grote stoofpot of afsluitbare schaal. Ik gebruikte een gietijzeren pan.
  3. Meng goed door elkaar en zet in de oven.
  4. Verlaag de oventemperatuur na 30 minuten garen naar 190 graden en roer een keer goed door. Laat nog een uur garen.

Tip

Je kunt alle kanten op met dit gerecht. Eet er bijvoorbeeld mooi desembrood, couscous of pasta bij of voeg aardappels toe aan het recept. Als je liever wat minder koolhydraatrijk eet dan kies je voor wat quinoa of boekweit. Je kunt andere kruiden en specerijen kiezen als je daar zin in hebt, zoals tijm, rozemarijn en komijn. Wat groenten betreft kun je ook naar hartenlust variëren en zo met het seizoen meegaan. Voeg eventueel passata toe voor meer tomatensmaak. Dit oorspronkelijke recept is in ieder geval heerlijk!

Hester van der Leeden, Voeding zonder fratsen

Probeer deze recepten ook: