Chayote recepten:

     

    Chayote-salade met mango vinaigrette

    Nodig: 1 rijpe mango, 1/3 kopje olijfolie, ¼ kopje witte wijnazijn, rasp van 1 limoen, sap van 2 limoenen, zout en peper, 3 chayotes (julienne gesneden), 3 wortelen (julienne gesneden), 1 kleine rode ui in dunne ringen, verse koriander.

    Snij de mango in stukjes. Doe de helft van de mango samen met de olie, wijnazijn, limoenrasp en de helft van het sap in een blender en mix tot een glad mengsel. Kruid met peper en zout. Doe de chayote in een schaal met de rest van het limoensap. Voeg hierbij de wortelen, ui, de rest van de mangostukjes en de mango vinaigrette. Meng het geheel. Garneer de salade met blaadjes koriander.

    Chayote met eieren

    Nodig: 2 chayotes geschild en in plakjes, 2 lente-uitjes fijngesnipperd wit en groen gescheiden, 3 teentjes knoflook geperst, 2 eieren losgeklopt, 1 el vissaus, 1 el olie, 2 takjes koriander grof gehakt, peper en zout.

    Bak al roerend de knoflook samen met het wit van lente-ui en de chayote aan in olie. Blus met 100 ml water. Dek af en laat 3 minuten sudderen op een middelmatig vuur. Voeg, zodra de chayote gaar is, de eieren toe. Breng op smaak met vissaus, groen van lente-ui, koriander, peper en zout. Roer om en serveer.

    Gebakken chayote met spek en maïs

    Nodig: 3 chayotes geschild en in blokjes gesneden, 50 gr ontbijtspek in dunne reepjes gesneden, 2 uien fijngesneden, 2 teentjes knoflook fijn gesneden, 2 dl room, 1 blikje maïskorrels, 1/3 bosje koriander fijn gesneden, zout en peper, olie.

    Verhit de olie in een pan en bak de uien en knoflook kort aan. Voeg dan het ontbijtspek toe en bak dit kort mee. Voeg dan de chayotes toe en bak deze kort mee. Voeg dan de maïskorrels met het sap uit het blikje toe en breng dit aan de kook. Voeg dan de room toe en laat alles inkoken. Zet dan het vuur uit en voeg de koriander toe. Breng op smaak met zout en peper.

    Geroosterde chayote met kruiden (bijgerecht)

    Nodig: 1 chayote geschild en in blokjes gesneden, ½ ui fijn gesnipperd, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl verse tijm, 1 tl verse rozemarijn fijngehakt, 2 el olijfolie.

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de chayote stukjes met de uien op een bakplaat. Bestrooi met de kruiden en breng op smaak met wat peper en zout. Druppel olijfolie over het mengsel en roer voorzichtig zodat alles bedekt is. Rooster in de oven gedurende 40-45 minuten of tot ze gaar zijn.

    Mexicaanse chayotesoep met kip en paprika

    Nodig: 1 witte en 2 rode uien fijngesneden, 3 teentjes knoflook fijngesneden, 4 chayotes fijngesneden, 3 paprika’s fijngesneden, ½ tl komijnzaad, olijfolie, 1 tl harissa, 1 liter kippenbouillon met kip, 1 blik tomatenstukjes, peper en zout, fijngesneden verse tuinkruiden.

    Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan. Voeg wat olie toe en smoor hierin de uien met de knoflook. Laat de uien zachter worden. Voeg dan de paprikastukjes toe.

    In een soeppan wat olijfolie verhitten en hierin de chayote met de harissa bakken. Voeg na 5 minuten de kippenbouillon en de kip toe aan de chayote. Voeg de tomatenstukjes met het sap toe en vul het tomatenblikje 2 x met water en giet het bij de soep. Voeg naar smaak peper en zout toe. Breng de soep aan de kook en laat de stukjes chayote gaar worden. Voeg als laatste de gebakken groente en de verse tuinkruiden toe en warm het nog even door.

    Chayotes in tomaten-kaneelsaus

    Nodig: 1 ui fijngesneden, 3 teentjes knoflook fijngesneden, 3 chayotes geschild en in blokjes, 2 aubergines in blokjes, 2 rode pepers, 4 tomaten in partjes, 1 blikje tomatenpuree, 50 gr rozijnen, ½ tl kruidnagelpoeder, 1 tl kaneel, zout, olie, half bosje koriander fijngehakt.

    Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de pepertjes en de aubergines toe en bak mee. Voeg dan de chayotes toe en bak ook mee. Voeg de tomatenpuree, de tomaten, de rozijnen, het kaneelpoeder en kruidnagelpoeder toe. Doe er een scheutje water bij om de saus wat los te maken, breng op smaak met wat zout en laat het op een laag vuurtje 10 tot 15 minuten sudderen. Roer de koriander vlak voor het serveren door de saus of geef het er apart bij. Serveer eventueel met rijst of zoete aardappel.

     

     

    Probeer deze recepten ook: